Referans Projeler

 

ENDÜSTRİ 4.0 REFERANS PROJELERİ
 

 

Abh TOKSAN

Toksan Bursa ve Gebze, Akpres. Hendek ve Bursa fabrikaları için Üretim Yönetimi
(Manufacturing Execution System, MES) Projesini SAP MII yazılımını kullanarak gerçekleştirdik. Üretim teyitlerinin anlık olarak SAP ERP ye aktarıldığı projede Kalite Kontrol, Bakım Yönetimi ve diğer MES fonksiyonlarının SAP ERP yazılımı ile tam entegrasyonu gerçekleştirildi. Üretim planlama ile birlikte çalışan sistem planlanan iş emirlerini Android tabletler üzerinde operatörlere göndermekte ve malzeme tedariki yapılmış ürünlerin üretiminin başlatılması sağlanmaktadır. Operatör panellerinin yanı sıra barkod okuyucular, PLC sistemleri ve Operatör panelleri kullanılarak makine ve diğer üretim verileri toplanmaktadır.

 

PANPLAST

Konya Şeker, Plastik Boru Üretim İşletmesi PanPlast da SAP MII kullanarak üretim yönetimi sistemi gerçekleştirdik. Üretim teyitlerinin makinalar tarafından otomatik olarak verildiği sistemde operatör önyüzleri kullanarak makinalardan alınamayan veri girişleri yapıldı. OEE ve üretim raporları ile işletme KPI ları takip edilmektedir.

Abh ELİF PLASTİK

EST Enerji, Elif Plastik SAP Projesinde Abh için çalışarak MII projesini gerçekleştirdi. Üretim makinalarının ERP Sistemine bağlandığı projede, üretim teyitleri otomatik olarak verilmektedir. Duruşların analizi ve firelerin incelendiği projede MES verileri kullanılarak sevkiyat optimizasyonu da gerçekleştirilmektedir. İlk projedeki başarılı uygulamanın ardından, Elif Plastik aynı projeyi Mısır fabrikasında da gerçekleştirdi.

   

 

 

AKZO NOBEL (MARSHALL)

SAP MII yazılımı kullanarak gerçekleştirilen MES projesinde Akzo Nobel Gebze İşletmesi (Marshall Boya) Dolum Tesisinde OEE verileri elde edilmektedir. Yönetim ekibinin kolaylıkla eriştiği OEE raporları duruşların azaltılmasını ve verimliliğin sürekli artırılmasını kolaylaştırmaktadır. Başarılı proje diğer Akzo işletmeleri için örnek olarak alındı ve yaygınlaştırıldı. 

 

 

 

ARÇELİK BOLU PİŞİRİCİ CİHAZLAR İŞLETMESİ

İşletmede Kalite Kontrol ve Test aşamasında kullanılan otomatik Elektrik Test Cihazları üretilmiştir. Cihazların test verilerini kalite kontrol raporlarına aktarmak amacı ile merkezi bir veri tabanında tutması ve standart otomasyon cihazlarının kullanılması, mevcut test cihazlarına göre ticari ve teknik üstünlük sağlamaktadır. 

 
 

 

 

 

FRITOLAY, TARSUS

Fritolay Tarsus işletmesinde elektrik, gaz ve su tasarrufu sağlamak amacı ile hatlardan alınan veriler toplanmış ve merkezi bir Historian’da toplanan bu bilgiler Andon ekranları kullanılarak  işletme çalışanları ile paylaşılmıştır. Hatlardan gelen üretim bilgileri, ERP ile entegre edilerek ürün adedi başına fiili enerji maliyetleri elde edilmiştir. Bu izleme çalışması işletmede sağlanan su tasarrufu %30 dur.

 
   

 

 

 

 

ÇAYELİ BAKIR

Bakır işletmesindeki değişik hatlarda yapılan üretim faaliyetlerini merkezi bir noktada toplayıp detay raporlamanın yapılabilmesi için “Historian” kurulmuştur. SCADA Sistemlerinden Historian’a alınan bilgiler kullanılarak detaylı raporlama yapılmaktadır.  

 ÇELİKORD

Kablo fabrikasında kurulan merkezi bir “Historian” vasıtası ile yaklaşık iki yüz adet PLC den üretim bilgileri toplanmakta ve toplanan bu bilgiler üretim denetimi ve kalite kontrol amaçları ile değerlendirilmektedir.

BAYER TURK (Gebze)

SCADA Sistemlerinden alınan bilgiler Historian’da toplanmıştır. Bu bilgilerin SAP sistemine aktarılması için entegrasyon arabirimi geliştirilmiştir. 

 

 

 

TÜRKTIPSAN

Serum Üretme tesislerinde gerçekleştirilen Üretim Yönetimi Projesi işletmenin kağıtsız üretim yapmasını sağlamaktadır. SAP ve Üretim Sistemi arasında kesintisiz veri akışı sağlanmış ve hatasız üretim için gerekli altyapı kurulmuştur. Ambalajlama bölümünde Barkod Sistemi ile Üretim Yönetimi Sisteminin entegrasyonu yapılarak doğru ve kaliteli ürünün müşteriye tam zamanında ulaşması sağlanmaktadır. 

 
 FEDERAL ELEKTRİK

Kalite Kontrol amaçlı kullanılan test sistemi ERP ile entegre edilerek işletmenin kalite sonuçlarının izlenmesi sağlanmıştır. Kalite Kontrol hattındaki PLC ve SCADA yazılımı ile iletişim kurularak buradan toplanan sistem değerlerinin ERP de saklanması sağlanmaktadır.

 BORUSAN MAHMUTBEY BORU İŞLETMESİ

Boru Makinalarından veri toplayıp, toplanan bu verileri Üretim Yönetimi amacı ile AS/400’ e gönderen sistem; kalite kontrol, arıza takibi ve duruş takibi amaçları ile kullanılmaktadır.

 ASSAN SOĞUK HADDANE Bakım ve OEE Projesi

ASSAN Alüminyum Fabrikasında Birinci Soğuk Haddehane Üretim Yönetimi Projesi ile Soğuk Haddehane üretim fonksiyonlarının operatörün işlerini kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi, PLC ile ERP Sistemleri arasında veri iletişiminin kurulması sağlanmaktadır. Proje sonuçlandığında otomatik olarak duruşları takip edebilen işletme, verim kayıplarının hangi noktalarda olduğunu ortaya çıkarmış ve verim artışı sağlamıştır. ERP verileri ile süreç verilerinin ortak raporlarda yer alması işlere yönelik süreç düzelmeleri de sağlamıştır.

SCM HAT YÖNETİM YAZILIMI (Rimini, Italya)

EUREKA programı projelerinden ST. JOSEPH 2000(E!1170) çerçevesinde geliştirilen Hat Yönetim  Yazılımı SCM Demo sistemi için kullanılmıştır. Yazılım, Makine CNC leri ile haberleşerek hat yöneticisinden aldığı iş sırasını makinalara aktarabilmekte, yapay görme sistemi içeren kalite kontrol makinası ile haberleşerek hatalı ürünleri üretim dışına çıkartmakta veya tamir istasyonlarına göndermektedir. Ayrıca bu proje kapsamında geliştirilen “Optimizer” yazılımı SCM  Yeni Nesil Kesme Makinalarında kullanılmaktadır. 

AETNA (Rimini, Italya)

AETNA, PACK 2000 EUREKA (E!2007) projesinin proje lideridir. Bu proje kapsamında EST AETNA’nın geliştirdiği üretim hatları için Süpervizör yazılımı geliştirmiştir. Optimum Paketleme Hattında PLC, Kalite Kontrol Merkezi ve hattın akışı denetlenerek hatasız paketleme gerçekleştirilmiştir.

BRISA SHOP FLOOR PROJESİ

Brisa Lastik Fabrikası SF projesinde fabrikanın komple otomasyonu için Üretim Yönetimi (MES) kademesi projelendirilmiştir. EST, Atos Origin(Torino,İtalya) tedarikçisi olarak PLC ve SCADA uygulamaları üzerine çalışmış ve Wonderware yazılımlarına teknik destek sağlamıştır. 2001 de başlayan proje 2006 da tamamlanmıştır. Projede 10 değişik bölgede, 10 adet “Historian” mevcuttur. Üretim makinaları 500 adet civarındadır. Üretim makinaları sisteme veri sağladığı
gibi makina PLC set değerleri değiştirilerek sipariş edilen ürünler için otomatik ayarların yapılabilmesi mümkün olmaktadır.

 

BATCH ve SÜREKLİ PROSES MÜHENDİSLİĞİ PROJELERİ

ETİ MADEN KÜTAHYA ETİ GÜMÜŞ FABRİKASI

Gümüş madenindeki ana kontrol odası yenilendi. Yedekli olarak gerçekleştirilen sistem tüm işletmenin üretiminin sürekliliğini sağlamakla yükümlü. Alt süreçlerin doğru olarak işletilebilmesi merkezdeki operatörlerin verileri tam olarak izleyip kontrol edebilmelerine bağlı olup sahadaki kontrol sistemlerinde minimum değişiklik yaparak proje gerçekleştirildi. Üretiminin maddi değerindeki yükseklik nedeni ile proje öngörülen kısa zamanda başarı ile gerçekleştirildi.

ETİ MADEN KÜTAHYA ETİ GÜMÜŞ FABRİKASI GENİŞLEME PROJESİ

İlk projeden on yıl sonra yeni SMD, Grinding ve Thickener hatlarının devreye alındığı projede PLC tabanlı otomasyon sistemleri gerçekleştirildi ve İlk projedeki ana izleme sistemine bağlandı.

SASA ADANA FABRİKASI

Dokuma makinalarının motor kontrol üniteleri merkezi bir SCADA yazılımı ile kontrol edildi.

SARKUYSAN BAKIR FABRİKASI SCADA PROJESİ

Beş değişik PLC sisteminin bir noktadan kontrol edilmesi sağlanarak Co-Gen operatörlerinin işi kolaylaştırıldı.